Så här fungerar en vild strejk!

Hej alla!

Som det ser ut för oss på Veolia just nu börjar det bli ont om alternativ. Vi är alla frustrerade över vad som händer oss, våra vänner och kollegor och vi är många som vill göra något men vet kanske inte riktigt vad eller hur.

Både ST och SEKO har fredsplikt mellan avtalsrörelserna och vi har därför ingen möjlighet att få dem att varsla om strejk. Men det betyder inte att vi inte får strejka. Vild strejk har varit vanligt i Sverige fram till för ett par årtionden sedan. Att strejka vilt kan max ge ett skadestånd på 1700kr.

Kan cheferna stoppa en vild strejk
Ja. De kan vända sig till arbetsdomstolen som kan formellt uppmana de strejkande att återgå i arbete. Detta tar dock tid och strejken kommer redan att ha gett effekt. Om arbetsdomstolen uppmanar de strejkande kan cheferna använda det för att försöka straffa strejkande. Det finns en dom från arbetsdomstolen där de godkänt avsked av strejkande när de strejkat i 17 ytterligare dagar efter att arbetsdomstolen uppmanat dem att återgå i arbete.

Kan jag få sparken om jag deltar i en vild strejk?
Om arbetsdomstolen uppmanar de strejkande att återgå i arbete och de inte gör det kan Veolia försöka säga upp dem. Men innan uppmaningen från Arbetsdomstolen är det riskfritt.

Kan SEKO eller ST stödja eller ordna en vild strejk ?
Nej. Fackföreningar får inte öppet stödja en vild strejk. Historiskt har det gått till så att klubbstyrelsen lämnar ett möte som diskuterar vild strejk för att inte behöva tala emot den vilda strejken. I MBL §42 anges nämligen att de måste verka för att den upphör. Facket kan få betala stora skadestånd om de bidrar till en vild strejk.

Får jag strejkunderstöd när jag deltar i en vild strejk?
Nej. Ingen fackförening får öppet stödja de som deltar i strejken. De kan då få betala stora skadestånd.

Kan de som inte strejkar stå neutrala?
Nej. I en vild strejk gäller inte neutralitetsrätten. Alltså vår rätt att tacka nej till arbete som en strejkande lagt ner. Om ett tåg blir inställt pga ovarslad strejk kan med andra ord jouren inte vägra att at det.

Kan jag få böta om jag deltar i en vild strejk
Ja. Pengarna är svagheten med en vild strejk. Veolia kan kräva skadestånd på upp till 1700kr på dem som deltar i en vild strejk. Detta är dock en lång och kostsam process som de flesta företag inte orkar med.

Kan jag hamna i problem om jag diskuterar detta på jobbet?
Att organisera sig på jobbet är en lagstadgad rättighet. Att diskutera, förespråka och sprida information om en vild strejk är absolut inte olagligt på något sätt.

Kan jag läsa mer någonstans?
Ja. För ett par år sedan stoppades stora uppsägningar med hotet om vild strejk på Euromaint-verkstaden ute på Malmös bangård. Läs på deras blogg: http://euromaint.wordpress.com/

Hur gör jag nu?
Prata med dina arbetskamrater om det här. Om ni kommer fram till att ni vill vara med och driva en strejk, kalla till ett möte. Sitt inte å hoppas på att någon annan kommer göra det. Gör inte du det kommer inget att hända!

På grund av vår utsatta arbetssituation just nu kommer det här att undertecknas anonymt, men skriv gärna allt du känner och tycker här på bloggen!

Tillsammans kan vi faktiskt säga ifrån!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Så här fungerar en vild strejk!

 1. Bästa skriver:

  Detta r ngt vi MÅSTE TÄNKA PÅ att göra vad fan 1700 kr är piss i Mississippi jämfört med att vi riskerar att bli av med jobbet!!! Kan vi skapa oreda i tågtrafiken genom detta så tror jag iaf att dem resande skulle ställa sej på våran sida!!!!

  • Nisse skriver:

   Det är ju inte ”bara” 1700kr i eventuella böter, man blir ju utan lön dem dagarna man strejkar. Och hur lång tid kan det ta innan arbetsgivaren ”ger med sig” eller att arbetsdomstolen begär oss att åter gå till våra jobb.
   Då gäller det att man har en tjock spargris.
   Rätta mig gärna om jag har fel.

   • Anonym skriver:

    Du har rätt, men är det inte värt det?

   • arbetsplats skriver:

    Ja så är det ju. Men kan man inte när man strejkar samla in pengar från resenärer som stödjer saken? Vi kan bestämma oss för att strejka exempelvis 2 dagar i ett första skede.

    Skånetrafiken höjer biljettpriserna samtidigt som man varslar personal och därmed försämrar service och antal avgångar. Vi kan nog få många resenärer med oss. Det är viktigt.

   • arbetsplats skriver:

    Jag skulle tippa på att det tar minst 2 dagar för AD att komma tillskott. Beror på hur snabba veolia är med att springa till pappa.

    Hur länge det tar för veolia att ge med sig är svårt att säga.

    Vi bör samtidigt som strejken redan nu strunta i att exempelvis jobba övertid och skriv fakturor till resenärer. Det sättet ytterligare press.

 2. AN skriver:

  Hejsan! Bara några tips till er som läser och skriver i bloggen. Alla LO-anslutna och på annat sätt stora fack har fredplikt. Om ni bildar en driftsektion inom t ex SAC Syndikalisterna (www.sac.se) får ni både tryggheten med ett fack, men de omfattas inte av fredsplikten, och är starka nog att inte skriva på såna dumheter. Om ni vill jobba själva kan ni bilda ett eget oanslutet fack. Samla ihop kompisarna på jobbet, skriv ihop några grundläggande stadgar på en papperslapp, t ex att ni är en förening som ska jobba ideelt med att förespråka medlemmarnas ekonomiska intressen. Och ett namn, typ ”Strejkaviltklubben Nu Jävlar”. Sen har ni ett fack, med en gäng rättigheter som ett fack har. Men utan LO och TCOs bakbundna avtal som drar ner er. Då kan ni lägga fram en legitim strejk, och övriga fack *kan* (om inte deras ombud skulle banga ur) utlysa sympatistrejk, då detta inte omfattas av fredsplikten. Och neutralitetsrätten gäller ju då.

  Oavsett hur ni vill hoppas jag att ni får tryggare och bättre jobb i framtiden!
  Lycka till!

 3. F skriver:

  Intressant läsning AN

 4. KY skriver:

  Hur skulle det var om vi samordnade en sjukskrivning ett par dagar? Kan du som moderator lägga upp nån artikel om det vid sidan om de andra? Skulle ju också skapa oreda om alla var ”febriga och förkylda” ett par dagar…

  • arbetsplats skriver:

   Man kan förstås göra det!

   Men veoila kommer direkt att kräva första dag intyg av alla enskilt. Som motstrategi. Vi förutsätter alltså att de redan läser bloggen.

   Det går ju såklart att ordna men många kommer nog backa av den anledningen. Men att ordna läkarintyg går ju.

   Ett alternativ för de om har barn är att vabba och hålla barnen hemma för att slippa första dagintyget.

   Ett annat problem med strategin är att vi aldrig enskilt kan förutsäga att alla tar del av information om att detta skall hända och därmed stannar hemma. Det är problemet även med strejk.

   Det vi måste göra är att prata på jobbet och samlas till massmöten. Dra folk till möten som blir inledningen på strejken. På dessa möten måste vi diskutera om vi behöver välja strejkledare eller en kommitte som leder strejken.

   Jag tror att vild strejk är den bästa strategin för att vinna detta.

   Att bestämma tid för att mötas upp är det första vi behöver göra. Och att vi drar med oss så mycket folk det går på det stormötet.

 5. Tågtokig skriver:

  Hoppas ni lyckas och att Veolia får betala fina böter till länstrafikbolagen för inställda tåg. Det finns något som heter personalvård men de verkar dagens företag skita fullständigt i. Hoppas cheferna sover riktigt dåligt om nätterna för de är dom värda.
  Själv kör jag tåg på ett annat företag som nyligen sagt upp 400 medarbetare så jag vet hur orolig man känner sig i denna situationen.
  Måtte allt gå tillbaka till gamla SJ-regler där personalen var K-märkt. Folk kanske inte tjänade lika bra då som man gör nu men att slippa denna oron i kroppen och de personalförmåner man hade förr kan vara gott nog.

 6. Ping: Fortsätt bilda grupper! | Öresundstågsbloggen

 7. David skriver:

  Till AN. Problemet med ditt förslag är att om exempelvis är medlem i ST nu och bildar eller byter till sac så är du ändå bunden av fredsplikten tills det att det centrala kollektivavtalet löper ut. Efter det kan du konflikta. Så i nuläget funkar det alltså inte så lätt tyvärr.

Kommentarsfältet är stängt.