Hur tycker du vi ska stoppa uppsägningarna?

Vad säger ni arbetskamrater? Hur ska vi få dem att dra tillbaka uppsägningarna? Skriv i kommentarerna, knyt inte näven i fickan. Skriv sånt som ni tror att alla vet, för jag garanterar att du inte pratat med varenda lokförare och ombordare.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till Hur tycker du vi ska stoppa uppsägningarna?

 1. J skriver:

  Det som är intressant är att om vi alla skulle gå på exempelvis 80% schema. Så kommer företaget med största sannolikhet lägge några procent arbetstid över dom 80 procenten. Sen bara lägga ”mertid”. Det är inte tillåtet att göra det, utan att den anställda är med på det. Men många orkar inte räkna sina timmar och struntar därmed i vilket. Så om dom nu motförmodan lyckas med detta skeva tilvägagångssätt. Så HOPPAS jag innerligt att det står med i fackliga avtal att det inte är OK att lägga ”mertid” utan det ska vara kvalificerad övertid. Samt att den anställde måste tillfrågas först… Det lär dom ju förlora på!

  • Ja problemet är att det inte står så nu och det är långt till nästa avtalsrörelse (om inte facket säger upp avtalet). Fram tills dess är det fredsplikt och samma avtal.

   • J skriver:

    Jo… Har man 80% så har man 80% … Företaget får inte lov att slängs på ens 1% över såvida inte den anställde är med på det. Men problemet är att dom på företaget som redan jobbar 75 eller 80% dom orkar inte räkna timmarna eller är glada för att få mer. FULLT förståligt. Företaget får lov att lägga ”mertid” som det ser ut nu ja. Men dom får INTE lov att lägga mer arbetstid utan att tillfråga den anställde, om du har ett kontrakt på 80%. Ändå gör dom det! Det tjänar ju företaget på! Troligtvis är det så dom vill göra om dom lyckas med sina deltidsanställningar…. Och det är DET vi inte ska gå med på isåfall. Samt att försöka få reglerat i avtalet att ALLT utöver schematid ska vara kvalificerad övertid.

  • littera69 skriver:

   Planerad övertid är inte tillåtet

   Planerad mertid är inte tillåtet

 2. Mona Tumbas Slimklubb skriver:

  Vi ska inte ha någon deltid alls, om det inte är ett uttryckt önskemål från den anställdes sida. De som är timanställda i dag ska erbjudas tillsvidareanställningar. Pensionärerna ska gå hem och vila sig.

 3. Tocken skriver:

  Gick på 75% tidigare och fick inte fler lediga dagar + utlagt mertid utan att ena bli tillfrågad om saken först. Tog 100 när det erbjöds just för att jag inte hade ork att räkna mina timmar hela jävla tiden. Ska inte ens behövas. Facket borde tillsätta någon som synar allas arbetstid och slå ner med hammaren direkt när det läggs ut en timme över vad man ska jobba

  • J skriver:

   Du SJÄLV måste ju säga detta till facket. Hur ska facket annars veta att det pågår?!:)

 4. J skriver:

  Tågvärdar: När undersökningen av kundnöjdheten börjar ombord på tågen. Så visa er inte. Ge ingen service på dom avgångarna… visa er bara om ni absolut måste

 5. C skriver:

  Redan nu på 100% lägger dom ut för mycket timmar. Jag ska vara helt ärlig och säga att jag brukar inte räkna mina timmar utan är godtrogen och tror att det är rätt. Men fick för mig att räkna denna månaden och de har lagt ut ca 7 h för mycket. Var noga med att kolla kollegor!

  • littera69 skriver:

   Det får inte planeras övertid.

   Om det däremot pga _ändringar_ man accepterat när de kommit blivit för mycket tid på hela avstämningsperioden är den s.k. Periodövertid och ersätts med kvalificerad övertid.

   • J skriver:

    ÄNDÅ gör företaget det?! Ni som råkat ut för detta, jag uppmanar er till att informera ert fackförbund om det! Så dom har ännu mer ”kött på benen” under förhandlingarna. Jag har redan gjort det. När alla håller tyst så händer INGENTING.

 6. Tocken skriver:

  Haha du är fan rolig, vart skrev jag att jag inte gick till facket?

  Facket sa jag skulle se till så jag fick betalt för mertiden + fridagstilägg för alla pass som slutade efter 19 inför FP dag.
  Trodde facket skulle hålla stenhårt i 19-05 regeln men tydligen verkade pengarna viktigare än att fråga företaget vad de sysslade med.

  Och nej detta var före alla gick med på avsteg.

  Med tanke på att de lägger ut mer timmar på i princip alla så tog jag upp att facket skulle tillsätta någon som går igenom schemana. Eller sitter de fackliga med skygglappar menar du och inte ”vet” det för ingen säger något om saken menar du?

  • J skriver:

   Eftersom du skrev att du inte ORKADE räkna dina timmar. Samt att du anser att någon annan borde göra det åt dig. Så är det ganska lätt att tolka det som att du inte orkar informera facket om det heller. Men om du nu har gjort det så är det ju skitbra

  • J skriver:

   Åh nej. Vi ska inte behöva räkna våra timmar. Det borde vara en jävla självklarhet att det ska bli rätt

 7. Che Guevara skriver:

  Hoppas att INGEN tar övertidsarbete nu.
  Kan förstå att pengarna kan behövas i framtiden, men om vi alla nekar övertid och tåg får ställas in bevisar vi att vi behövs. Det kan vara just ditt jobb som räddas!

 8. J skriver:

  Facket har nog inte koll på ALLT som händer. Kan vara just eftersom det händer så mycket som är fel från företagets sida. Att dom sitter med skygglappar har jag svårt att tro. Dom prioriterar nog däremot vad som är mer viktigt än det andra. Samt att en del ”ärenden” antagligen läggs på hög mitt i allting.

 9. M skriver:

  Tocken dämpa attityden och tänk på att vi måste hålla ihop

 10. M skriver:

  Älskade kollegor. Det är nu eller aldrig! Dela bloggen! Skriv kommentarer. Ni är och förblir anonyma när ni kommenterar. På måndag lär företaget få nys om bloggen. Då vill vi att dom ska få en chock över hur många vi är som står enade!

 11. H skriver:

  Jag hoppas att alla inser att det här är tidpunkten när det bara finns ett ord som gäller. KAMP! Nu tar vi kampen både för oss själva och resten av järnvägsbranchen. Det här smutsiga beteendet kommer att sprida sig till resten av branschen om vi inte får stopp på det nu. Det gäller att visa både för Veolia och facken att nu är det nog. Vilket fack ni än tillhör….ställ krav att ni kräver att facken tar till alla medel den här gången. Vi har faktiskt ett avtal som går att säga upp och strejkkassorna är välfyllda.

 12. Tågvärden_1 skriver:

  1. All fast anställda sluta jobba extra..!!

  2. Pensionärer nu får det var nog..!!

  3. Nu gäller det eller aldrig..!

  En för alla och alla för en!

 13. AL skriver:

  Någon som man inte hört om tidigare är att VD:n, Gunnar Schön, inte är den mest hedersamma mannen när det kommer till hur skattebetalarnas pengar används…

  http://www.dn.se/sthlm/forre-sl-chefen-fick-villkorlig-dom/

  All info är bra info i dessa tider!

 14. NN skriver:

  Schön kille i företagstoppen ja, AL 😉

  Skämt å sido. Det är ju alldeles för jävligt det firman håller på med. Jag är definitivt med på en egenfinansierad strejk. Jag kan delta länge i en sådan, väl använda pengar.

  Först, vi måste formulera kraven bättre. Sen måste bilda oss en uppfattning om hur många som måste delta för att en aktion ska ta skruv. Stämma av vilka som är med på de olika depåerna. Sist, sätta ett datum för aktionen.

 15. Kollegan skriver:

  Jag är absolut FÖR en vild strejk.
  Men innan vi kan gå ut i strejk måste vi kunna tala om vad vi vill.
  Ja, att ingen ska bli uppsagd, att ingen ska behöva gå på deltid.
  Men som sagt… Vem ska föra talan? Vem ska förhandla? Hur ska vi göra rent praktiskt?
  Någon som gjort sånt här förut?

 16. >ibishi skriver:

  detta verkar vara en bra sida

 17. Lokförare Malmö skriver:

  Jag är på! Har redan pratat med många i M som också är på. Hört att många i HB och HD med har fått nog. Så det är under spridning om vild strejk.

 18. Lokförare HB skriver:

  Admin, börja med att göra ett blogginlägg med en lista. Alla som är FÖR en vild strejk lämnar en konkret kommentar till det blogginlägget du lägger upp. Exempelvis skriver ” Jag är FÖR!” På så vis får vi reda på hur många som vågar ta strid. Ni kollegor som ”fegar”. Vi vill inte höra ert klagande om ni väljer att avstå. Kom igen! Står vi enade så får företaget stora problem!

 19. Tågvärden_1 skriver:

  Lyckas Veolia få igenom sina krav på att omförhandla anställningsavtalen befaras samma försämrade villkor drabba personalen hos övriga entreprenörer med uppdrag hos Skånetrafiken.

 20. Direktör Müller skriver:

  Hur hade det sett ut med lite sjukskrivningar? Bara att välja ut ett datum och låta de som vill vara sjuka… Ett sätt att visa att vi behövs. Det om något hade skapat oreda!

 21. Tågvärden_1 skriver:

  Jag är FÖR vild strejk!

 22. Ok, har fixat inlägg där ni kan svara på om ni är för strejk

 23. Sven skriver:

  Gott folk jag tycker att ni ska ställa en fråga till SEKO valberedningen: Hur kan man få så mycket röster om nu är det bara 169 personer som har röstat??

  Ledamot samma post.
  Halmstad: Maria 87 + Peter 87 = 174

  Samma post
  Malmö: S 87
  Hässleholm: A 87
  Kalmar: E 99

  87+87+99=273 röster av 169

  något som inte stämmer här.

  • tågvärden_2 skriver:

   för att på vissa poster kunde man rösta dubbelt på 2 kandidater så därför blev det så många röster !!!

   • Sven skriver:

    Så du menar E från Kalmar fick exakt 99 varför inte 100 eller 102 varför just 99????????

 24. Lokf skriver:

  Varför inte se över våra stackars hårt arbetande högutbildade smått högavlönade chefers löner? Det verkar ju oerhört pressande sitta där mittemot och slita, precis som andra utsatta kanske dom också skulle gå ner till förslagsvis 75-80%?

  • Pivo skriver:

   Har tipsat Sydsvenskan att kolla upp deras löner och löneökningar.
   Fler kan tipsa 🙂

 25. tågvärden_2 skriver:

  Ett ex på deltidsfällan inom en annan bransch. Nu tar vi fajten
  http://www.ka.se/arbetslinjen-blev-en-deltidslinje
  det r detta Veolia vill ha för sina anställda ihopa med regeringe så klart!!

Kommentarsfältet är stängt.