Är det rimligt att vänta på att avtalet går ut?

Ni som skrivit om att vi ska vänta på att avtalet går ut. Kan ni kommentera lite kring hur ni tänker. Är det troligt att den här frågan kan komma upp i samband med det? Vilka datum är det som gäller. Försök att beskriva det så exakt och tydligt som möjligt så att alla kan bilda sig en uppfattning. Försök även att bedöma hur rimligt det är att saker sker.

Det är underbart att se alla fantastiska kommentarer på bloggen. Ger en hopp i en mörk tid!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Är det rimligt att vänta på att avtalet går ut?

 1. H skriver:

  Eftersom det går bra att vara anonym här, så kan det ju knappast vara omöjligt för någon fackligt aktiv att beskriva hur det skulle kunna gå till att gå i konflikt och vilket tidsschema som gäller. Rent officiellt borde det inte heller vara omöjligt för facken att öppet tala om vad man är beredda att göra när ett avtal ev. verkat ut. Tycker det är dags för facken att öppet visa var man står och är beredd att göra!

  • Nä facken har ingen anledning att hålla tyst så länge en vild strejk inte är igång. Då är de bundna av MBL och stora skadestånd att inte stödja strejken. Men aktiva med koll borde kunna ge exakt information.

 2. F skriver:

  Håller med! Informera oss om hur det fungerar annars kör vi själv.

 3. Lokföraren skriver:

  Ligg lågt! När fredsplikten hävts då avtalet gått ut. Så hoppas vi på att fackförbunden tar ut oss i strejk. Om facken sviker oss då. Då kör vi vild strejk. Vi har bara att VINNA på det.

 4. Tågvärden_1 skriver:

  Nu är det dags för oss att ta chansen..!

  http://hd.se/skane/2013/09/02/strejk-stoppar-sakerhetskontrollen/

 5. Che Guevara skriver:

  Något liknande som på Kastrup är jag på direkt. En kortare aktion på en morgon/förmiddag i rusningstrafiken.
  Detta för att visa att vi alla står enade. För att visa facken att det är dags att plocka av silkesvantarna och börja agera.

  Visa att vi är många, starka och att vi menar allvar. Åt både facken och arbetsgivaren.

  Samtidigt ha ett snyggt pressmeddelande som går ut till all media precis när vi börjar.

  Men att redan nu gå in i en långvarig vild strejk kommer vi förlora mer på. Då förlorar vi opinionen och striden blir mycket tuffare att vinna.

  Om inget händer från facken om 2 månaders tid är det läge att trappa upp det.

 6. G.apa skriver:

  Ja, det är det. Rimligt att vänta på facken alltså. Och jag tror inte facken är så sugna på att dela med sig av sina strategier här, då har de inte så mycket att komma med under förhandling sen…

  Om vi går ut i ”vild strejk” håller jag med andra kommentarer: vi måste veta varför och ha en schysst agenda. Annars både är och känns det oseriöst, vilket skulle göra att många backar. Vi kan inte bara hoppa jämfota i ren ilska, eller protestera mot just varslet. Det har de all rätt att lägga. Det bör väl handla om antalet personer, samt att de planerar att återanställa på deltid. Se helt enkelt till att veta vad och varför; använd lagar och avtal – inte eldiga känslor.

  Läste i nån kommentar om att samla folk till ett möte. För allas bästa – ta in någon helt utomstående som leder mötet. Många kommer känna till att mötet är, och sedan skulle arbetsgivaren börja luska i vem som lett mötet och står bakom bloggen. Alltså, OM, så var försiktiga!

  • Lokis skriver:

   Det är klart att Veolia har rätt att varsla om uppsägningar precis som att vi har rätt att strejka vilt. Facken har absolut ingenting att sätta emot förutom stridsåtgärder. Vid förhandlingsbordet sitter Veolia på alla korten då uppsägningen är laglig. Onskefull och människofientlig men laglig. På samma sätt som vi har rätt att strejka. Jag villha garantier frånn Seko och st att det blir strejk annars måste vi göra nått.
   Jag upprepar. Veolia får göra såhär. Förhandling leder ingenstans.

  • M. M skriver:

   Att ta in någon utifrån är en mycket bra idé! Då kan de aldrig peka ut någon som strejkledare. Även om de inte får sparka den så kan de ju göra livet surt för den på andra sätt.

 7. M. D / fortfarande en tågväd i Malmø skriver:

  Som G.apa skriver: ”Vi kan inte bara hoppa jämfota i ren ilska, eller protestera mot just varslet. Det har de all rätt att lägga. Det bör väl handla om antalet personer, samt att de planerar att återanställa på deltid. Se helt enkelt till att veta vad och varför; använd lagar och avtal – inte eldiga känslor”.

  Utöver detta kan vi ju försöka finna ut hur ”effektivt” HASTUS verkligen är. Siffror och hur parametrarna ser u.t OM det verkligen är så att HASTUS är så ineffektivt att det blir stora luckor i det material som kommer ut, så är det ju där AG skall börja ta tag i problemet och inte omvänt och säga ”Sorry, vi har dåliga programvaror. Vi kan inte reda ut det och är därför tvungna att varsla xxx stycken anställda.”

  Vid tidigare (interna) möten där somliga har framställt kritik, har AG faktiskt varit tvungen att erkänna att programmet inte är så effektivt.

  Å andra sidan, kan man ju fråga sig vilken löne-arbetare som helst, kanske till och med andra arbetsgivare, om det finns någon som alltid är så effektiv att den är 100% effektiv på sitt arbete, alla dagar, under hela sin arbetstid.

 8. LKF, M skriver:

  Jag tycker inte att det är rimligt att invänta att avtalen går ut utan vi bör göra någon form av aktion för att visa både fack och Veolia att vi inte accepterar någon halvmesyr.

  Kanske som Che Guevara säger, ett litet stopp i morgontrafiken för att markera?

  Nu spekulerar jag fritt men är rädd för att en facklig ”seger” skulle kunna se ut som något i stil med att ”bara” Kristianstad läggs ner och de allra flesta återanställs på 95% (det vore väl inte så farligt, eller?) och så blir det lugnt igen. Men hur länge? Det är dags att stänga dörren för godtyckliga uppsägningar och återanställningar på deltid en gång för alla. Det kanske inte låter så farligt med 95% men hur blir det nästa gång?

  Jag tror att det finns ett egenvärde i att vi visar upp en gemensam front mot såväl fack som Veolia. Visa att vi kan och att vi inte är några dörrmattor att torka av sig på. Många på arbetsplatsen verkar så trötta och må så dåligt över situationen på jobbet. Att organisera en strejk på egen hand och visa att vår gräns är nådd nu, tror jag skulle kunna få många att må bättre än att invänta en halvmesyr från SEKO/ST.

 9. El Che/Lkf Ck skriver:

  Håller fullständigt med dig, LKF, M. Jag är livrädd för att folk ska ge med sig, inte orka, inte har råd, tänka; äh det räcker bra med 90 eller 95 procent o s v. Vi har så lätt för att anpassa oss. Visst blev vi förbannade när Veolia, vid sin uppstart, skulle ha oss att åka på utbildning/information på en ledig helgdag med enbart restidsersättning (för oss i Ck blev det en tågresa på 2h x 2!), och förbannade blev vi när de snodde skubbentillägget på 1000 kr i månaden och chockade och sorgsna när de lade ned Göteborg. Men visst har vi glömt mkt av det och jobbat på som vanligt? Det är det som är så farligt. Vi MÅSTE fullfölja detta nu annars har vi snart glömt bort Kristianstad och att vi nånsin jobbat heltid också!

Kommentarsfältet är stängt.