Börjar dom bli stressade?

Upplagt igår på Veolia Transports intranät
 
”2014-03-19

Vad innebär en vild strejk?

Med anledning av de rykten om vild strejk som florerat vill vi här informera om vad en sådan egentligen är, och vad den kan innebära för dig som arbetstagare.

En strejk är olovlig om det inte fattats beslut om den i behörig ordning av en arbetstagarorganisation (facket). Ett exempel är så kallade ”vilda strejker”, det är strejker då arbetstagare själva bestämmer att lägga ner arbetet. En vild strejk är olovlig eftersom vi har ett bindande kollektivavtal och det råder fredsplikt mellan parterna.

De lokala fackliga organisationerna har tillsammans med arbetsgivaren skyldighet att verka för att strejken avbryts. Gör de inte det är det ett så kallat fredspliktsbrott, vilket kan innebära att den fackliga organisationen blir skadeståndsskyldig.

Om man som arbetstagare väljer att delta i en vild strejk räknas det som olovlig frånvaro med löneavdrag, och upprepad sådan kan få konsekvenser för anställningen.”

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

96 kommentarer till Börjar dom bli stressade?

 1. lokis skriver:

  vet någon om man vara med i 2 fackförbund samtidigt ? hade gärna strejkat om Seko bestämmer så men är med i ett annat fackförbund.

 2. Anonym skriver:

  Noteras bör att det finns massor av vakanser både här och där. Timmisar kastas runt på alla möjliga depåer med hotell etc. Mail om vakanser går inte ut för att anställda inte ska se vidden av personalbristen men bara det faktum att några enstaka inte får gå på dagen när de hittat ny sysselsättning vittnar om en personalbrist utan dess like. TK är tvingade att ringa runt och fråga anställda direkt om att byta turer etc.

  Kan man som företag varsla 250 personer så säger man direkt att det finns en enorm övertalighet. Denna övertalighet till trots så kan man inte släppa 4-5 personer omgående. Det handlar inte om övertalighet, det handlar enbart om lönedumpning.
  Finns en övertalighet anställer man heller inte nya timmisar som Veolia uppenbarligen gör. Borde inte ens vara förenligt med svensk arbetslagstiftning.

 3. Lkf soon 2 b x skriver:

  Har någon reaktion kommit från länstrafikbolagen, region skåne eller öresundstågs ledning över situationen?

 4. Lkf soon 2 b x skriver:

  Idag kom det ett mail från arrogante r-hålet Peo Björk ( ja, jag kallar honom r-hål för det gör jag till alla som ljuger mig rätt upp i ansiktet) om reglerna för ombordares vistelse i förarhytten……Vill dom minska möjligheten att tala med kollegor???

 5. Anonym skriver:

  Arg resenär som precis skickat ett upprört mail till det förbaskade företaget Veolia. Så himla frustrerande med dessa Öresundståg! Ser på den här sidan att anställda inte har det mycket bättre. Ner med Veolia.

Kommentarsfältet är stängt.