Seko flyttar fram datumet för varsel till den sista april

Igår meddelade SEKO på seko.se att de flyttar fram sista datumet för att säga upp avtalet till den sista april. Egentligen skulle avtalet sägas upp innan den 31 mars men det är alltså framskjutet. Vi får vänta en månad till på ett beslut om varslad strejk med andra ord.
Prata med era fackligt förtroendevalda, få dem att kontakta centralorganisationen och meddela att vi är redo för strejk.
För strejk blir det, vare sig det blir ett varsel eller inte!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Seko flyttar fram datumet för varsel till den sista april

 1. Tågvärd skriver:

  Jag hittar ingen info. Skulle du vilja lägga ut en länk direkt till den infon?

 2. Franz Jäger skriver:

  Helt rätt! Tågen kommer stå en mycket vacker dag! Frågan är bara
  om det blir med eller utan fackens hjälp…

  • Tågvärd skriver:

   Det lutar tydligen åt att det blir utan fackligt inblandning!!
   Här hade dem verkligen chansen att visa att dem.tänner ta fighten för oss men så är det när inte ST och Seko samarbetar!!

 3. PetterNiklas skriver:

  Sommaren kommer. Dragit ner på utköpen i år så det kan bli intressant med tanke på hur de pissat på personalen och tro sen att de ställer upp när dem behöver det som mest

  • Farbror T skriver:

   Ja, vad gäller utköp av semester. Jag ångrar nu att jag sålde denna. Detta beslut fattades i januari, innan Micke Danielsson & co var inne och la en fett lass veoliansk dynga i det blåa skåpet. Detta, utköp av semestrar måste väl gå att ändra på nu i efterhand?

 4. Anonym skriver:

  Innebär detta att om SEKO säger upp avtalet sista april så kan inte en strejk bli aktuell förrän 1 juli istället för 1 juni som hade gällt om avtalet sagts upp 31 mars?
  Om så är fallet, kan någon facklig företrädare förklara för mig varför jag ska betala dyra pengar för medlemskap om jag nu ännu en gång ska bli blåst?!
  Jag trodde vi hade gjort klart att avtalet skulle vara uppsagt 31 mars??!
  Som jag ser det har facket förbrukar sitt förtroende ytterligare en gång. Att skriva det så otydligt är sannolikt ett försök att hålla oss lugna..

  • Nä. Det är fortfarande 1 juni som gäller så det är bara sista datum för beslutet som är uppskjutet, inte första dag för varslad strejk.

   • Anonym skriver:

    Ok, då pågår alltså ”förhandling” fortfarande. Känns onekligen som ett försök att förhala strejk men så länge facket har möjlighet att utlysa strejk fr o m 1 juni så är det väl ingen större skillnad eftersom stridsåtgärden är det viktigaste.
    Sen kan man ju tycka att de skulle ha rivit avtalet med detsamma för att visa att vi menar allvar. Risken för en vild strejk får väl anses ha ökat i o m detta.

 5. Che Guevara skriver:

  Skickade följande direkt till STs förbundsordförande Britta Lejon. För att belysa vår vardag direkt till toppen med förhoppning om krafttag.
  Hoppas nu på ett svar. Kommer publicera det här när det kommer.

  Gör likadant alla ni andra. Skriv till ditt fackförbund och visa var ni står i frågan.
  Öka pressen.

  Hej Britta.

  Jag skriver till dig då jag arbetar som tågvärd på Öresundstågen. Som du vet är nu 252 personer varslade här. Många av dessa är era medlemmar och så även jag.

  Jag är djupt oroad över den stora tystnad från ST som råder just nu. Här går personalen och är otroligt arga och besvikna över hur Veolia behandlat personalen sedan övertagandet. Missnöjet är stort. En krutdurk på väg att explodera.

  Våra kolleger i SEKO går ut hårt i frågan om en stor personalstyrka på deltidsarbete inte kommer att tillåtas. Jag med många funderar på att byta fackförbund.

  Vi blev väldigt besvikna på ett lokalt utskick med följande fras.
  ”Vi i styrelsen skulle bara vilja inflika här att man som medlem aldrig får glömma att om man vill ha en sak reglerad i avtalet, t ex att det ska finnas en begränsning för deltidsanställda på företagen, så måste man vara beredda att ge något annat. Även om man väljer att strejka. Och vad vill vi i så fall ge?”

  Sedan Veolia tog över har vi bara tappat rättigheter. Vi har inte fått någonting tillbaks. Gäller det bara arbetsgivaren att inte behöva ge någonting?
  Måttet är rågat nu.

  Frågan är hur ni ställer er till problemet med ökade deltidsanställningar då det tydligt inte råder arbetsbrist. Detta är ett problem som kommer drabba hela vår bransch och sedan spridas till andra om inte krafttag tas.

  Och detta ska drivas utan andra kompromisser. Vi är många här ute som är redo att ta till en ordentlig strid. Med eller utan ST.
  Med eller utan facklig hjälp.

  Med förhoppning om ett tydligt ansvarstagande!

  • REB. skriver:

   Seko har ännu en gång visat vad dom går för(ST räknar jag inte,100% arbetsköparorg). Att uppskjuta uppsägningen av avtalet är inget annat än ett försök att ”lugna ner”
   situationen. Låt oss inte nedslås av detta! Förhoppningsvis kommer detta att göra
   alla än mera förbannade och beslutsamma.

  • Che Guevara skriver:

   Svaret kom nu.

   tack för ditt mail.
   Jag förstår verkligen din och dina arbetskamraters oro över det varsel som arbetsgivaren lagt.
   Jag vet att avdelningen inom Veolia och våra ombudsmän nu förhandlar för att försöka minimera varslet.

   Det är ett jätteproblem detta med att upphandlingar görs på ett sådant sätt att verksamheten bara går runt om man minskar drastiskt på personalkostnaderna. Jag och vår ordförande på Veolia har skrivit en debattartikel om detta som vi hoppas ska införas i Syd-svenskan. Problemet är ju både att företag lägger sina bud för lågt men också att trafikhuvudmän och andra politiskt styrda organisationer upphandlar utan att ställa krav på rimliga anställningsvillkor och kollektivavtal.

   Förutom förhandlingarna med Veolia är vi ju, som du säkert känner till, mitt uppe i förhandlingar med Almega om ett nytt och bättre branschavtal för spårtrafik. Det påverkas av vad som händer med Veolia.
   Den närmaste tidens förhandlingar både med Veolia och med Almega avgör hur vi går vidare. Jag hoppas att du och dina arbetskamrater fortlöpande får info om vad vi gör via avdelningsstyrelsen. Men jag ska återkoppla din önskan om mer info till våra ombudsmän.

 6. Farbror Snäll skriver:

  Jag hoppas inte fackförbunden går arbetsgivarens ärenden denna gången, har känts så ibland.

  • Tågvärd skriver:

   Jag tycker att admin får samla ihopa alla moderatorer, från alla depåer och bestämma och ställa ett gemensamt krav till facken.
   Att nu har ni tex tom sista april att säga upp avtalet annats så går vi ut i strejk ifall inte något händer, vare sig med dem eller utan!!
   Nu är det slut, känns som kattens lek med råttan just nu. Så admin det vore på sin plats att du organiserar med hjälp av alla moderatorer från olika platserna i vår organisation, och då kan ni hålla det inom er grupp infot , och när det väl smäller så står ALLA tåg stilla i södra Sverige! ! För det känns som att vi har övriga operatörer på våran sida, och likaså många som åker med oss!!!

 7. conxxx skriver:

  Säg upp avtalet och varsla om strejk, eller berätta för oss vad vi väntar på?!

 8. Förarn i Mellansverige skriver:

  ”– Vår utgångspunkt i förhandlingarna är att ingen ska anställas på deltid eller visstid – och ingen ska få sin heltidsanställning omvandlad till deltid – utan att man är överens om detta på lokal nivå först, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.”

  Vi vet väl alla inom järnvägen, hur det blir när man kommer ”överens” lokalt. Det är ju ett gigantiskt problem, det försvinner semesterdagar, skubbtillägg, och lagar förhandlas bort mm, lokalt. Vart tog tex eu-direktivet om 11:a timmars vila per/dygn (inte mellan arbetspassen) vägen, som kom till för att skydda anställda? Vi har nog kommit till vägs ände nu, det finns snart inget kvar att förhandla om. Det som händer hos er, har hänt hos andra operatörer, fast i mycket mindre skala, där facken lokalt är knäpptysta. Kanske dags att ta in Byggnads gubbar fackligt, dom är den enda fackliga organisation som jag sett dom sista åren, som inte är rädd för att strejka och faktiskt får igenom FÖRBÄTTRINGAR till sina medlemmar. Seko och ST, ni borde skämmas för att ni låter denna dränering av avtalen fortsätta!

  ”Vi i styrelsen skulle bara vilja inflika här att man som medlem aldrig får glömma att om man vill ha en sak reglerad i avtalet, t ex att det ska finnas en begränsning för deltidsanställda på företagen, så måste man vara beredda att ge något annat. Även om man väljer att strejka. Och vad vill vi i så fall ge?”

  Detta påstående är samma skitsnack som jag hört i tio år. Om arbetsgivaren säger – Vi vill ge våra anställda tre veckors betalt semester, så säger facken – Vi kan väll gå halva vägen var, ska vi säga fyra veckor, det är ju en förhandling…
  Varför inte säga – Vi och våra medlemmar tycker att vi är värda sju veckors semester, och är beredd att strejka för det? Nej, det är hela tiden försämringar…
  Det är massor av järnvägare som valt att gå ur facken dom sista 5-10 åren, argumenten jag hör är – Varför ska jag betala pengar varje månad, för att få det lite sämre hela tiden.
  Jag hoppas innerligt att det blir en riktigt stor konflikt, som inkluderar hela järnvägssverige, under facklig ledning. Så att vi kan ta tillbaka sakerna som arbetsgivaren snott från oss. Om facken inte tar klar och tydlig ställning, alltså motsatsen till svamlet ovan, så finns det snart inga medlemmar kvar..

  • Brödrostsamlaren, 100% Lkf M, med kjol. skriver:

   Om facken inte hjälper oss nu så ska alla byta fack. Som det ser ut nu så ska alla ST:are gå över till SEKO.
   ST har inte lyckats med något och SEKO har sin sista chans nu.
   Ska man behöva hota fackförbunden för att de ska tänka på oss? Det värsta för facken är att tappa medlemmar. De får absolut inte förhandla bort något nu.
   Veolias varsel grundar sig helt i att de är inkompetenta och lägger underbud. Vi ska inte behöva ge något för det.

Kommentarsfältet är stängt.