Vakuum?

I och med att facket flyttat fram datumet för att säga upp avtalet är vi nog många som just nu upplever ett slags vakuum. Det har varit väldigt dåligt med information och rätt tyst både från företag och fack, då kan det vara lätt att tappa gnistan.  

På tågen är det dock inte tyst och alla är nog mer redo för stridsåtgärd än vad många tror. Det kan vara bra att sammanställa lite så att vi inte glömmer bort vad vi gör om facket och Veolia inte agerar efter de krav vi ställer. Det har kommit in många tecken på att vi är rätt bra organiserade redan, men vi kan alltid bli bättre och känna oss tryggare genom att ha bra och pålitlig information.  

Det kanske skulle vara intressant för oss alla med rapporter från de olika depågrupperna, hur går organiseringen? Vi kan även på det sättet få veta vilka depåer som ligger efter och behöver hjälp att komma igång.

Rapportera gärna på respektive länk, lägg gärna även upp kontaktuppgifterna till samordningsmail igen. 

Glöm inte heller att fortsätta berätta om Veolia (https://oresundstagsbloggen.wordpress.com/2014/03/24/beratta-om-veolia/) så att allmänheten, kollegor, resenärer och alla andra ser vad som händer och har hänt fram tills idag.

Skicka även gärna in texter, stöduttalanden, idéer eller annat till trottpaveolia@gmail.com

Och framförallt, kämpa på!!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

81 kommentarer till Vakuum?

 1. Effekt skriver:

  Vi tycker att vi hamnat i ett vakuum medan företaget jobbar på i det tysta för försämringar för oss. Nu är det klart att vi, än en gång, ska gå på skubben till 13 dec. Kompensation?? Tror inte det va!
  Hur länge ska vi stå ut?

  • Skadeglädjaren skriver:

   Ag har skjutit sig i foten redan. I sommar får dem mycket stora problem. Var så säkra. Oavsett och det blir strejk eller inte. Man kan inte göra såhär mot sina anställda utan att det slår tillbaks. Folk blir likgiltiga. Det man glömmer bort är att det är lättare att riva något än att bygga upp det

 2. Jag. skriver:

  Walmeus säger med en suck att hon har förståelse för att det finns besvikelse bland arbetarna….När fan skaffade hon sig förståelse…?

  • LL skriver:

   Vad gäller att “sucka”, kommer Walmeus inte längre på den här firman. Visst, hon suger, men har nu nått till vägs ände. Har hört att hon och de andra råttorna lämnar skutan nu. Klokt av dem. Vi ger oss inte i alla fall!

  • Det är synd om människorna skriver:

   Müller säger att hon tänker söka tjänsten som affärschef efter Danielsson. Jag som trodde att det inte kunde bli värre.

 3. Franz Jäger skriver:

  Personalen fick uppgifterna om varslet fredag 7/3. Nu begär Veolia in uppgifter om de anställdas anställningstider. Dessa uppgifter skall vara inne senast onsdag 16/4.
  Detta innebär att det då har passerat 28 arbetsdagar innan företaget ens har börjat gå igenom LAS-listan. Detta är verkligen ingen skyndsam process från företagets sida, bortsett från då varslet skulle läggas. Det hade Veolia verkligen bråttom.
  Men att sedan skynda på det hela för att personalen ska kunna få slutgiltiga besked och kunna börja om ett NYTT OCH BÄTTRE liv? Nej det har de absolut ingen brådska med. Hela denna cirkusen är så uselt skött.

  • Lokföraren skriver:

   Varför begär veolia in info om anställningstid och plats från sina anställda? Det verkar som att dom inte har någon koll på vem som är var och hur många anställda det finns. Min följdfråga är då vad man baserat varslet på 250 pers om man nu inte vet hur många man är idag?

   • Jag har kjol och basker. skriver:

    De ställer frågan om den information de har, stämmer. Den information de skickade med brev hem till mig stämde. Så jag behöver inte göra något. Om informationen inte stämmer så får man fylla i och skicka in sitt svar.
    Det är bättre att göra så än att bara låta det vara och du som arbetare får en chock när besluten verkställs. Nu får du i alla fall en chans till att se vilken information de har och säga till om den är fel.

 4. Nisse Blixt skriver:

  Jo det kan bli värre. Hon kan få tjänsten 😉

  • Anonym skriver:

   Hon kom till jobbet 09.20 idag :)) hennes sätt att vissa att hon bryr sig inte om vad vi tycker och tänker….

   • Arbetaren skriver:

    Låter som en solidarisk handling. Hon lever som hon lär och jobbar därför deltid. 😉

 5. littera69 skriver:

  Orsaken till fördröjningen i April är att denna var helt nödvändig.

  Man jobbade med Branschavtalet i arbetsgrupper som skulle anta bestämda frågor enligt en tidsplan, första året angående arbetstid och löner, först det andra året skulle man komma in på andra frågor som anställningsform.

  Hade man sagt upp avtalet direkt den sista mars hade en medlare bara tittat och sagt ”varför går facken till konflikt om en fråga man inte hunnit prata med arbetsgivaren om ännu?”

  Denna extra månad i april gör att man hinner titta på just ”anställningsformer” i arbetsgrupp. Så därmed kan man säga upp branschavtalet för just den frågan och söka laglig konflikt i juni.

  Detta hade helt enkelt inte varit möjligt att göra med en uppsägning av branschavtalet den siste mars. Då hade man gått på pumpen fullständigt.

  För visst var det frågan om heltid/deltid och tillsvidare/vikariat som var den viktiga?

  • Malmö skriver:

   Vilken fråga skulle det annars handla om?

  • tågvärd M skriver:

   Tack det var skönt att få den informationen! jag har faktiskt verkligen inte förstått varför och ingen har kunnat ge mig ett svar på detta. nu känns saker lite lättare i misären…

 6. Kocko Koskenkorva skriver:

  Dagens bästa måste vara Mikael Silvers förslag på hur man ska minska sjukfrånvaron. Genom ökad chefsnärvaro. Varför hör man dagligen personal från ytterdepåerna som undviker Malmökontoret? Dom vill inte se och höra cheferna! Varför stänger Malmöpersonalen dörrarna till TV-rummet? Vi orkar inte se och höra cheferna! Ökad chefsnärvaro leder till ökad sjukfrånvaro skulle jag vilja påstå.

  • El Che/Lkf, Ck skriver:

   Förstår att han har sagt så, han som saknar all empati och självinsikt och där med korrekt slutledningsförmåga. Det stämmer det du säger, Kocko, jag går nästan aldrig till kontoret i Malmö när jag har rast där (och flera med mig). Så har det varit sen Veolia tog över. Min och mångas inställning när Veolia tog över var att göra vårt bästa och ha förståelse för att det kunde bli rörigt till en början. Men de började ju nästan omgående att arbeta EMOT oss, köra över oss och beröva oss både glädje, stolthet, samarbetsvilja och pengar. Deras personalpolitik strider mot allt vad arbetspsykologi och vad riktlinjer/regler för arbetsmiljö säger, inklusive deras egna interna. Det krävs psykopatiska egenskaper för att vara chef för ett sådant företag.

  • Mikael Donkey skriver:

   Allt visar på hur insatt den här chefen är i hur sin personal mår
   och vad som verkligen skapar misstrivseln.
   Jag tror de flesta känner igen sig i att det är bra
   mycket trevligare att sitta nere på centralen än att
   sätta sin fot på kontoret i Malmö.

   • Assistent Silkesapa skriver:

    Sorgligt att se hur smittan sprids mellan företagen, först lallade han runt på Arriva och ställde till med ofog. När de sedan var på väg att göra sig av med honom så kastade de kompetenta rekryterarna på Veolia en välförtjänt livlina. Nu står vi med problemet som om det inte räckte med de vi redan hade…

 7. Jag. skriver:

  Snacket går att uppsägningarna kommer att börja ske i Maj månad. Alltså INNAN avtalet sägs upp. Mina farhågor är att Ve o lida kommer att stå med uppsägningslappen i ena handen och % – lappen i andra med kravet om snabbt svar. Antar att vi då är fast i skiten och det utan att ens hunnit reagera? Kommer facken att kunna göra nåt då i efterhand? Är jag helt fel ute?

  • Jag. skriver:

   Menar ju givetvis innan strejkrätten är åter.

   • Jag har kjol och basker. skriver:

    Ja, man kan fortfarande gå till arbetsdomstolen.
    Om du blir utkastad för att du inte svarar på frågan om återanställning på deltid och facket sedan går ut i strejk samt förhandlar för dig så omfattas du av det hela. Om facket lyckas vända på det hela så kommer de att plocka in dig igen med bibehållen anställningstid.
    Om du har varit utan lön så kanske de till och med får betala ut din grundlön du gått miste om.
    Dessutom, om sådana brev skickas ut så kommer många att bli sjuka, så där lagom i semesterperiodens början. Är man sjuk under sin semester så är man SJUK och har där med inte semester. De som ska ersätta de som är på semester också blir sjuk så blir det ännu större kaos, ett kaos som är rörigare än strejk, och svårare att hämta sig från.

 8. Plingela lalala skriver:

  Stämmer det att Ing*la Buhre kom med förslaget att ta bort vilplatser (säng och soffor) på kontoret? Om så, varför? Detta blir ju värre o värre….. Konstigt man inte trivs när vi har såna chefer….

  • Jag har kjol och basker. skriver:

   Samma chef som åkte till Hb och slängde alla böcker som alla anställda köpt, läst och satt dit för att ha ett fritt minibibliotek.

   • Linda W skriver:

    Helt jävla sjukt! Ja listan kan göras lång med alla tomte chefer vi har här….
    Kan inte nån vänlig själ sammanställa våra stjärnor till chefers bedrifter?
    Hade varit kul läsning! Tex “direktör M”s fylletaxi åkningar, utdelning av melodifestivalen biljetter osv!

 9. Anonym skriver:

  Nu är jag seriöst galen!
  Skrivet på intranätet.
  Förhandlingarna kring varslet pågår eftersom vi tog vi över en verksamhet med övertalighet. När vi i vintras vann upphandlingen om Öresundståg stod det klart att vi inte längre kan driva verksamheten med samma personalstyrka längre. Vi håller därför på och anpassar vår bemanning till den produktkapaciteten som krävs av oss.
  Veolia har redan varslat personal om uppsägning en gång så att skylla nuvarande övertalighet på DSB First är ju bara för jävligt. Frågan är nu bara hur länge till ska vi vänta på facket. Det ser inget bra ut alls.
  Satans jävla VEOLIA 👺

 10. Fan skriver:

  Ja, en sammanställning av chefers bedrifter skulle ju faktiskt vara jättebra och viktig läsning för alla. Kan inte någon som vet sammanställa lite info kring detta under fliken ”berätta om veolia”. Alltså inte bara dåliga rykten eller så men saker som många faktiskt vet har hänt.. ser fram emot detta!

 11. Mr Obama skriver:

  Hur faan kan dom bara slänga böcker och ta bort soffor och sängar så där på det viset det kan väl för tusan inte vara tillåtet.
  Kan dom inte bara låta oss vara ifred och leva våra arbetsliv som järnvägare, och låta oss ha lite arbetsro.
  Satans VEOLIA…..

  • Jag har kjol och basker. skriver:

   Ja, jag tycker att det är VI, som tillsammans ska komma överens om vad för möbler vi ska ha, om vi vill ha minibibliotek och vart vi tycker TV:n ska stå. Sedan kan arbetsgivaren förse oss med möbler när där är för få möbler baserat på antalet personer.
   Vem ska bestämma? Jo, om det är en stationeringsort så ska alla som är anställda på den orten bestämma. Om det är t.ex. Alvesta, så ska alla orter som har turer dit, få bestämma.
   Arbetsgivaren ska bara säga Ja/Nej, baserat på ekonomin och sunt förnuft, t.ex. att om vi vill ha guldsoffor så säger de så klart NEJ. Om vi säger att sofforna är trasiga och vi vill ha nya så får någon anställd gå ut och titta på soffor till bra pris som skulle passa oss och sedan låta oss rösta om vad som ska införskaffas. I Malmö så blev vi nerslängda till nedre plan för att på övre plan så satt en viss chef som inte vill vara bland oss.

 12. lokis skriver:

  Apropå sjukskrivningar, det är bevisat gång på gång att skiftarbete leder till sjukdom och tidigare död, och då undrar man hur mkt mer det påverkar när man dessutom har våra arbetstider många gånger utan någon som helst rytm. Vi ska dessutom gå på regelbundna hälsokontroller och klarar vi inte dessa kan vi bli av med våra jobb, detta har vi sett flera exempel på.
  Givetvis får man vara redo att jobba dygnets alla timmar i vår bransch men scheman måste vara anpassade därefter med raster vila osv man kan alltså inte jobba med samma tempo som folk med dagtids arbete, är dom inte det så är ju faktiskt trötthet en helt giltig anledning att sjukskriva sig och förmodligen också något man kan få sjukintyg på.
  Vi ska inte heller glömma att vi har säkerhetstjänst och har vår fulla rätt och skyldighet att ta oss ur tjänst då vi är trötta, att göra det och ev behöva ställa in tåg kan ju kännas tufft men om fler förstår att följa regeln blir det lättare att gemensamt genomföra det.

  • Jag har kjol och basker. skriver:

   Nu är det så att om du tar dig själv ur tjänst på grund av att du är utmattad så lägger de dig som sjuk i systemet, utan att prata med dig. Tagen ur tjänst händer bara vid olyckor eller dylikt.
   De har nya regler där de hellre lägger dig som sjuk istället för att du är tagen ur tjänst med bibehållen lön. De skrapar in vartenda krona de kan komma åt, om det så skulle vara 71 ören.

   • Det är synd om människorna skriver:

    Får de lov att sjuka någon som tar sig ur tjänst?
    Hörde precis att Müller fick en skriftlig varning förra veckan då hon reste privat en lördagkväll,på våra tåg, med sitt tjänstekort.
    Jag tror inte att de vågade annat då det inte var hennes första fadäs.(o troligen inte hennes sista)

 13. RacerBlade skriver:

  Om du tages ur säkerhetstjänst, sjukskrivs du efter du varit hos läkaren om hen så bedömer.

 14. Slav apan skriver:

  Hitta MD adress idag , ser ut som om han har en stor fin pool med poolhus på baksidan av huset. Man kan väl bara önska att man hade råd med en sådan, märkligt då att han går ut i media och gnäller över att Lkf och Tgv har för höga löner. Vilken möda gör han för sin ? Suck

 15. Malmö skriver:

  Kul påskpyssel Veolia bjuder på! Förstår att det är lite lugnt på bloggen idag, alla sitter väl och letar ägg på intranätet!?
  Veolia visar än en gång att man inte förstår sig på människor!

 16. hasse skriver:

  Tycker Ni inte det är fantastiskt? I stort sett halva personalstyrkan är varslad om uppsägning och facket (ST) har ingen annan information att ge sina medlemmar inför en av årets största helger än “Glad Påsk” Veolia har varslat i stort halva personalstyrkan och har ingen information att ge sina anställda annat än att erbjuda ett påskpyssel. Leta påskägg på en hemsida! Relevant är att jämföra ledningen för detta företag med ledningen för ett kommunalt eller privat dagis som erbjuder sina 5-6 åringar denna lek som förströelse i påsktider. Ni som uppskattar denna gåva, ett stort grattis och ägna er tid och kraft för att hitta dessa. Kanske är ni genom detta kvalificerade att söka tjänsten som ansvarig områdeschef. Åsyftar i alla fall en inom ST som just i denna skrivande stund letar febrilt, sliter sitt hår i förtvivlan för att hitta dessa ägg och genom detta kvalificera sig som sökande till den utlysta tjänsten.

  • Tasse skriver:

   Som vi har kunnat läsa tidigare i bloggen. Detta sköts
   något så in i helvetets uselt av BÅDE fack och ag. Total
   tystnad.

  • El Che/Lkf, Ck skriver:

   Medan vi går i “väntans tider” är det underbart att ha er kollegor, läsa vad ni skriver och få sig ett gott skratt då och då! Det kan vi alla behöva!

 17. lokisen skriver:

  Vinsten för de som hittat de digitala äggen på hemsidan är kanske en 100%-tjänst?

  • Effekt skriver:

   Jaha, än en gång gör man skillnad på folk och folk.
   Inte nog med att den ad personalen får påskledigt from 13 idag, de fick även två biobiljetter med sig som påskpresent.
   Missundsam? Inte alls. Det handlar bara om rättvisa. / Trött

   • Påsktanten skriver:

    Enligt tjänstemannaavtalet går de väl hem efter lunch inför alla röda dagar. Inget konstigt i det … Det hade jag också gjort om mitt avtal tillåtit det.
    Det gäller att hålla reda på äggen vi kastar …

  • Malmö skriver:

   Haha, man kan bara skratta åt deras tilltag! Såg också att det fanns en mysig bild från “påskknytisen” på intranätet!
   Hur många förutom de på 3:dje våningen var bjudna på det?

   • Anonym skriver:

    Instämmer, de är rätt underhållande med sina tilltag. Påskägg på intranätet och “knytis” på direktionsvåningen, så infantilt. Nöjer mig med att knyta näven i fickan.

  • Anonym skriver:

   Tja….kanske Du har rätt

  • Anonym skriver:

   Eller biobiljetter som dom inte betalt en krona för 😷

 18. Effekt skriver:

  Ursäkta min stavning. Missunsam skulle det stå såklart!

 19. Snabbe Ville skriver:

  Har hittat äggen. Finns i godisskålar på kontoren

  • Anonym skriver:

   Grattis! Du är med all säkerhet kvalificerad som sökande till den utlysta tjänsten.

 20. Christ for President skriver:

  MD åker 1 klass SJ X2000! Grattis SJ

 21. Tusse skriver:

  Det märks att admin har gått hem. Det är ju riktigt mysigt och trevligt
  att sitta i tv-rummet i M med sina kollegor nu!

 22. Kocko Koskenkorva skriver:

  Utdrag ur SEKOs medlemsbrev: Arbetsgivaren blev överraskad av att SEKOs schemaförslag med morgonschema, kvällsschema och blandade schema kunde hålla så hög effektivitet. Hur fan kan dom bli ÖVERRASKADE?! Har dom överhuvudtaget ansträngt sig för att se om det går att rita bra och effektiva scheman utan Hastus? Tycker det är skrämmande att företaget bara “höftar” till med att 250 personer ska varslas utan att ha underlag för det. Här är ännu ett krav vi kan ställa när vi sätter tågen. Byta ut ALLA chefer för jag har inget förtroende för nån av dom!

  • NN skriver:

   Jo, fast att uppsängarna ska ha med bristande effektivitet är bara en rökridå från arbetsgivarens sida. Vi förstår alla, att vad det egentligen handlar det om är att de vill tvinga ner oss till deltid för att de ska få en “mertidsbuffert” att spela med. Se på när de tar över Arrivas trafik nu i Nässjö. Då tänker de inte ta över en enda förare / konduktör på anständiga villkor. Alla ska jobba deltid eller timmar där. Detta är Veolias dröm, detta kan vi inte gå med på! Återigen, Micke Danielssons gagg om effektivitet, är rent bullshit, gå inte på det.

   • NN skriver:

    “att uppsägningarna ska ha med bristande effektivitet att göra…”, skulle det naturligtvis stått i ovanstående (kanske admin kan rätta). Ds.

   • El Che/Lokf, Ck skriver:

    Givetvis är det så, och jag frågar mig; får man verkligen göra så här som arbetsgivare? Det är sjukt! Vi måste slåss mot detta svineri med näbbar och klor. Helst vill jag slippa Veolia som arbetsgivare också.

 23. Franz Jäger skriver:

  Att Veolia har administrativa resurser till att sitta och
  knåpa ihop en fjantig “leta-ägg-tävling” på intranätet visar vilken nivå de är på – sandlådan. Hur kan en person
  sitta och bemöda sig med att göra sådant, är där verkligen ingenting viktigare för administrationen att göra?

 24. Anställd utan biobiljetter skriver:

  Ingen, och jag menar INGEN av cheferna på Veolia Öresund hade någonsin fått sitta kvar på sin chefsposition på ett företag som kräver prestationer och därmed vinst. De hade alla åkt ut duktigt fort. Finns det någon av cheferna som rekryterats på meriter som bygger på chefs- och ledarskapsutbildning? Lång erfarenhet av företagsledning? Nej, tror inte det. På Veolia Öresund är det bara till att lalla med som chef, ingen bryr sig om prestationer och resultat. Skattepengarna kommer, även nästa månad, in på Veolias konto.
  Och så här fortsätter den oseriösa cirkusen till tågbolag – månad efter månad, år efter år.

  • Flower skriver:

   Meriter för att bli chef på Veolia är att du är känslokall, hänsynslös, stor i käften (utan att för den del kläcka ur sig något av vikt), inhuman, oförmåga att tänka solidariskt och manipulativ. En vanlig människa, vid sina sinnes fulla bruk, klarar inte av att behandla andra människor på det vis som vissa av Veolias chefer gör.

 25. Anonym skriver:

  Medlemsbrevet gör mig undrande över vad Fackets målsättning är. Det verkar nu vara att undvika deltider till varje pris. Det bästa sättet att göra det är att hela järnvägen går samman och strejkar för rätt till heltid i branschavtalet.
  Istället ska nu Bror Duktig i det lokala facket HJÄLPA arbetsgivaren med att effektivisera turerna och rationalisera bort ännu fler av oss?
  De som kunde fått vara kvar deltid åker nu ut på röven helt tack vare fackets “hjälp”. Som vanligt säljer de ut oss fullständigt, bara de som sitter i fackklubben kan vara kvar och äta sig ännu fetare på våra pengar så är allt frid och fröjd.
  Ordföranden som sitter nu gick till val med att han bara var intresserad av själva Ordförandeposten och inte av att hjälpa till med något annat inom facket. Vad är det för drivkraft, antingen Ordförande eller inget alls?
  Anledningen han skrev till att vilja ta uppdraget var bland annat att det skulle se bra ut på hans CV. Slår vad om att även denne Ordförande blir Chef nästa år.

  • Mr Frågande skriver:

   Que? Förstår inte ditt sätt att tänka. Klart det ska göras schema för att motbevisa AG att det går att göra scheman som håller måttet. Det är då vi kan behålla så mycket folk som möjligt på Heltid. AG får på tafsen om andra går in och räknar på det. Vad trodde du?

   • Mr Motfrågande skriver:

    Inbillar du dig att det som är bra för arbetsgivaren är bra för oss?
    SEKO effektiviserar turerna och arbetsgivaren blir glad över att kunna spara ännu mer på personalen. Det innebär inte att fler får heltid, bara att arbetsgivaren kan sparka ännu fler.
    ST vill visa sig duktiga mot arbetsgivaren och är beredda att sälja ut våra villkor i avtalet, som hur länge vi får jobba utan rast eller när vi ska sluta inför FP.
    Vår egen klubbordförande sitter på samma ort där han var DSB-chef tidigare, i Hässleholm. Därför ska jobben räddas i Hässleholm på bekostnad av andra orter, till exempel genom att även deras Förare får SR och börjar köra över bron?
    De som sitter i facken gynnar först och främst sig själva. Veolia har en lång historia av att köpa över de fackliga efter en förhandling. Fatta att de gör inte ett skit för oss medlemmar. Ska de bli nåt av det här är det vi själva som måste göra det.

   • conxxx skriver:

    Facket skall inte vara en gratis effektiviseringskonsult åt Veolia. Ju effektivare turer desto flera arbetslösa, den matematiken kan väl ingen missförstå!
    Facket har hjälpt AG mer än vad som är rimligt redan! Det är dags att ta tillbaka fördelar tycker jag.

 26. jomenvisst skriver:

  Dessa scheman som ritas är för att visa AG att det går att göra så gott som heltidstjänster och AG säger att de inte klarar av det och därför vill ha in deltid på mer än hälften av personalen. När det kommer till skarpa schema så vet vi inte hur det blir med dessa scheman. Det viktigaste är att så många som möjligt ska ha heltid. Vad det gäller SR till Hm så har AG sagt att ingen SR till hm det ska bara vara i Hb och M. AG är inte intresserad av att upprätthålla SR kompetensen på förare som flyttat från just de stationerna. Vad det gäller facken så har du lite förutfattade meningar om vad facken gör. Visst det finns några som gjort saker för egen vinning skull precis som våra kolleger som ställer upp för AG bara de får en klapp på axeln. Facken har mitt fulla förtroende annars hade jag inte röstat på de fackliga. Det hoppas jag du också gjort.

 27. Salig är den sakliga skriver:

  Riktigt sorglig läsning på sina ställen.
  Missriktad kritik, pajkastning på lösa grunder, tjafs inom de egna leden, barnsliga och irrelevanta påhopp på personer i ledningen. Vi vinner varken sympatier eller röster på sådant.
  Skärpning. Håll er till relevant argumentation. Dit hör varken pooler, ledighet inför röd dag, påskägg eller lunchbuffeer.
  Mvh Lokf, Hb

 28. lokförare skriver:

  Är det någon som vet vad som händer i förhandlingarna? vad lutar det åt? jag är så sjukt frustrerad över tystnaden som facken och arbetsgivaren ger oss

 29. Anonym skriver:

  Från seko(va sysslar st med???):
  Vi har haft medlemsmöte med Janne Rudén vår förbundsordförande och vårt huvudombud P-O Fällman. De talade om vår sak, vår gemensamma sak i SEKO: ingen deltid.
  De berättade om arbetsgruppen under det centrala avtalet, som arbetar med lön, arbetstid och heltid. Vi får stöd för våra krav och får vi inte igenom kraven sägs huvudavtalet upp. Vi tar fighten.
  Vi har påvisat att deltid inte behövs, vi har lagt fram en trovärdig förslag för hur produktionen kan klaras, arbetsgivaren är inte intresserad i vårt förslag. Istället tar de fram egna förslag med deltid och avsteg. De framhåller att det är det enda sättet att lösa problemet på. Våra förslag är verklighetsbaserade, arbetsgivaren kan inte ens ta fram underlag som styrker deras argumentation, men använder som oftast argumentet ”så är det visst inte” och ”allt blir annorlunda från 14:e december”. När vi frågar efter hur allting ska bli annorlunda är svaret ”det kan vi inte presentera just nu”. Efter dagens förhandlingar står det klart att arbetsgivaren har en annan agenda än att varsla 252 kolleger, de önskar deltid, de önskar att få bort arbetstidsregeln om 19/05 genom att få in en ”bör” skrivning istället för en ”skall” skrivning. Arbetsgivaren önskar också att konvertera fast anställning till timanställningar. VI står fast på att det får inte ske. Ger vi oss nu, kommer hotet att kvarstå och nya krav att ställas tills vi till slut inte har ett kollektivavtal som är värt det papper det är skrivet på.

  • NN, lokförare Karlskrona skriver:

   Jaså, arbetsgivaren vill inte bara göra om våra heltidstjänster till deltidstjänster, de vill dessutom ha in så många av oss som möjligt i sitt förhatliga daglönarsystem (timanställningar). De är ju fullkomligt sanslösa! Bra jobbat hittills SEKO, vi är inte bereda att vika oss en tum!

 30. lokis skriver:

  ST verkar inte göra ett skit, jag har bestämt mig för att lämna ST och gå över till SLFF eller Seko.

  • LKF Malmö skriver:

   Du tog orden ur min mun! Som vanligt hör man inte ett skit
   från ST. Seko gör grovjobbet och varslar om stridsåtgärder. ST står bakom ett hörn för att sedan ta åt sig äran över att allt löste sig bara man “förhandlar” vid bordet. Detta beteendet känner vi igen från tidigare gånger. Men denna gången får ST ta och fylla min plats
   med ett annat namn i medlemslistan, för min del är ST slut nu. Och du Yang borde vara riktigt orolig över kommande medlemsras.

 31. lokis skriver:

  undrar varför ST har så svårt för att informera? Någon från ST som vill svara? Medlemsras blir det även på SEKO om dom backar nu, vi tar fighten och vi är många som vill detta NU.

 32. Jag. skriver:

  Viktig dag idag…

 33. Vill nu! skriver:

  ST:s brev innehöll information om att avtalet INTE sägs upp. Ord som ‘kan’, ‘möjligt’, ‘i princip’………präglade denna infon. Återigen inget konkret angående något. AG har i mina ögon återigen fått som dom vill. Svammel och feghet är ST:s signum. Yang, du kan nog bestämma dig vilken stol du ska sitta på. Jag bryr mig inte för jag tänker inte bidra med några pengar till det facket mer. Fy fan.

  • Basta skriver:

   Alla borde gå ur ST. Hur kan man stötta ett fackförbund som bara går ag:s ärenden?
   Ut med ST från järnvägen!!!!

 34. El Che/Lokf, Ck skriver:

  Nån som hört nåt mer?

 35. lokis skriver:

  Varför denna tystnad?

 36. kamrat skriver:

  snart gäller det, blir det facklig strejk eller den vilda? Håll ihop nu, vi är starka och vi kan.

Kommentarsfältet är stängt.