Tågkonflikten utvidgas – Seko varslar om strejk på Kustpilen

Från SEKOs hemsida

Någon lösning i den pågående tågkonflikten, som omfattar Veolias Öresundståg och Snälltåget, är inte i sikte. Seko har därför beslutat att utvidga sina konfliktåtgärder genom att varsla om strejk även för medlemmar inom Kustpilen, där en ny timanställningsskandal har uppdagats.

Sekos motpart Almega står fast vid sin övertygelse om att om att otrygga timanställningar är framtiden för de anställda inom järnvägsvägsbranschen. Nu har en ny timanställningsskandal uppdagats på Kustpilen, som också körs av Veolia. Veolia vill att allt vikariebehov på Kustpilen samt delar av den fasta produktionen i stället ska utföras av timanställda.

– Veolias metod att genom dumpade anbud vinna upphandlingar och försämra de anställdas villkor måste få ett slut. Vi får hela tiden in nya vittnesmål från timanställda på Veolia som berättar om hur man förväntas stå till förfogande dygnet runt. Är man inte tillgänglig sätts man upp på ”svarta listan” och telefonen slutar ringa. Detta är helt oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

Sekos varsel innebär strejk och total arbetsnedläggelse för Sekos omkring 60 medlemmar inom Kustpilen. Arbetsuppgifterna sätts också i blockad, vilket innebär att ingen annan får utföra arbete som berörs av strejken. Stridsåtgärderna träder i kraft den 17 juni klockan 04.00.

– Veolias förslag till ny organisation för Kustpilen är ännu sämre än planerna för Öresundståg. Seko anser att den här formen av anställningsförhållanden inte hör hemma på svensk arbetsmarknad och nu måste Veolia anpassa sig till de förhållanden som råder här i Sverige och till den svenska modellen, som vi kommer att försvara i alla lägen, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Kustpilen kör tågtrafik på sträckorna Linköping-Kalmar och Västervik-Linköping.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tågkonflikten utvidgas – Seko varslar om strejk på Kustpilen

 1. tågvärden skriver:

  Önskvärd vore att dem la ett varsel på krösa oxå samtidigt !! Men det kanske kommer snart!!

 2. Jonnie Walker skriver:

  Hej på er KAMRATER
  Blev riktigt sur när jag läste denna bloggen på almegas hemsida figuern Jonas skriver en massa lögner om oss, Ni kan ALLA svara på hans blogg här :
  http://almegabloggen.almegabloggar.se/2014/06/02/orimligt-av-seko/
  Sen Ni som vill skicka era tankar till Mats Persson kan göra det via hans blogg som ligger här :
  http://matsperspektiv.blogspot.se/
  Men tänk på att vara seriösa och sakliga, det skapar nog bättre resultat då.

Kommentarsfältet är stängt.