”Strejken avblåst – missbruket av timanställningar stoppat”

Från Sekos hemsida

”Både Seko och Almega svarade idag ja på medlarnas bud i den pågående tågstrejken. Seko ser uppgörelsen som en seger.

– Detta är en historisk seger för svensk fackföreningsrörelse. Vi är övertygade om att detta är början på en utveckling för fler trygga jobb i Sverige, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

– Uppgörelsen innebär ett genombrott när det gäller att stoppa missbruket av deltider och timanställningar på den svenska arbetsmarknaden, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

 – Avtalet innebär att det blir lönsammare för en arbetsgivare att tillsvidareanställa istället för att timanställa då avtalet leder till kraftigt ökade kostnader för timanställningar, säger Valle Karlsson. 

Seko menar att det starka opinionsstödet varit avgörande för resultatet i förhandlingarna.

– Utan det omfattande stöd vi fått från andra fackförbund och från allmänhet och resenärer så hade det inte varit möjligt att nå så här långt, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.
 
När det gäller Öresundståg och Veolia så innebär uppgörelsen att Seko fått gehör för kravet om att begränsa deltids- och timanställningar.
 
– Nu är det inte längre möjligt för Veolia att omvandla trygga heltidsjobb till otrygga timanställningar, säger Jens Kvist Christensen, klubbordförande på Seko Veolia.
 
 Avtalsuppgörelsen i korthet:

 • Alla timanställdas löner på hela avtalsområdet höjs från ingångslön till genomsnittlig lön för respektive yrkesgrupp.
 • Grundanställningsformen på avtalsområdet ska vara tillsvidareanställning på heltid.

 Avtalsuppgörelsen för Veolia/Öresundståg i korthet:

 • Deltidsanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar.
 • Timanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar.
 • Seko och Veolia ska ta fram gemensamma verktyg för att uppnå högsta möjliga effektivitet i scheman.”
Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till ”Strejken avblåst – missbruket av timanställningar stoppat”

 1. Heja tågjobbarna! skriver:

  Vad tycker ni om det här då?

  Det som är tydligt är vilken enorm jävla makt arbetare har. Tågpersonalen är ju också de som mest kan påverka ekonomin. Om tågen står stilla så påverkas hela samhället. Tänk om inte bara vanliga tåg utan även godstågen skulle stanna. Vad skulle hända med all industri i norra europa om transporten från gruvor, lager, verkstäder och fabriker till och från hela norra europa över öresundsbron skulle stanna? Då snackar vi inte ens om sympativarsel från andra branscher. Det hoppas jag verkligen att folk förstår. Det går att göra hur mycket som helst.

 2. Nicklas skriver:

  Jag hoppas att alla kamrater där ute, oavsett bolag och tjänst nu går ur ST. Man kan tycka vad man vill om olika små sakfrågor ST och SEKO, men ST’s förhållning till den här strejken känns som en kniv i ryggen. Vi har hejjat på er hela tiden där nere i Skåne. Ni har gjort det riktiga jobbet, fan va ni är bra.
  MVH
  Nicklas, Tågvärd

 3. Götalandståg skriver:

  ST kanske gör som vanligt (läs som förra året på Götalandståg), dvs går ut och tar åt sig äran av att ha förhandlat till sig ett bra avtal… 🙂

  • Luttrad lokis.. skriver:

   ST är inget annat än förrädare och vek för andra gången ner sig på ett år. Man går arbetsgivarens ärenden och har förbrukat rätten att ens kalla sig fackförening. Med facit i hand förtjänar de inget annat än total utfrysning. Låt oss alla gemensamt arbeta för detta nu!

 4. Res E När skriver:

  Grattis!
  Lycka till och hoppas att situationen på Veolia blir bättre nu.
  Passa er för formuleringen om “Seko och Veolia ska ta fram gemensamma verktyg för att uppnå högsta möjliga effektivitet i scheman.” – kanske försöker Veolia köpa in ett dyrt verktyg och vältra över kostnaden på Seko. Eller binder de upp folk i arbetet.
  Men jag hoppas att de har lärt sig nåt och uppskattar sina engagerade och duktiga medarbetare. Jag vet att ni har resenärernas bästa för ögonen.

 5. Förarn i Mellansverige skriver:

  Stort grattis till er som tog fighten där nere!!!! Har inte sett hela avtalet än, men håller tummarna för att det är så bra, som det låter. I vilket fall, så har det framkommit tydligt för allmänheten hur oärliga både veolia och almega är. Däremot är jag inte avundsjuk på er som ska försöka få igång tågsätten, när dom stått still så länge 😉

  • Stolt järnvägare... skriver:

   He he nä du det blir nog jobbigt, batterierna i tågen har nog tagit lite stryk av detta.

 6. Stolt järnvägare... skriver:

  GRATTIS…
  Idag är jag jävligt stolt över att vara Järnvägare som är anställd på Öresundstågen…
  Tack alla kollegor här nere för att ni var enade och tog fighten, jag bara hoppas att vi kan fortsätta att vara så här enade när nu vardagen kommer tillbaka och vi börjar köra som vanligt igen.
  Rent spontant så tycker jag att vi ska fira segern genom att sätta oss på nått trevligt hak och fira
  nu är jag anställd i Malmö men alla kan ju fira det på samma sätt på sina orter.
  Nån som har nått förslag på nån lämplig kväll?
  Faan vad jag är stolt över detta, tror jag har vuxit ett par cm bara av stolthet över att tillhöra detta gäng av fina kollegor.

Kommentarsfältet är stängt.