Hej

Som alla vet är strejken avblåst och Seko och Almega har genom medlarna lyckats ”enas”. Det finns såklart delade meningar och åsikter kring detta, men överlag känns det som att de flesta lokalt på Öresundståg ser detta som en vinst, stämmer det? 
Vi har satt ner foten, stoppat produktionen och nu tvingat fram i alla fall lite av det vi förtjänar, jättebra jobbat!

Vad som började lokalt spred sig som en löpeld och förenade och engagerade oerhört många fler än oss som arbetar på Öresundståg. Det är inte bara på grund av att dom utanför vår arbetsplats ser vår situation och vill stötta oss, utan är också ett tecken på att andra människor, oavsett bransch också är i vår situation och har fått nog.  Arbetsmarknaden är stenhård och vinsterna går inte till de som utför arbetet. Den här kampen har förts många gånger förut och kommer att behöva föras flera gånger framöver på både vår arbetsplats och andra.
Det vi har med oss nu kan vi använda i framtiden, det är nog väldigt viktigt att vi ser vad vi faktiskt har åstadkommit. Vi har lyckats med det som från början var den här bloggens syfte och fått igenom två av de tre kraven vi formulerade från början. Det är mycket bra jobbat!

Bloggen vill tacka alla Öresundstågsarbetare som varit så starka, modiga och välorganiserade. Trots all ovisshet, panik, rädsla och stress som arbetsgivaren utsatt oss för så har vi vänt det till något konkret som kan ha räddat mångas arbetssituation. Vi organiserade oss blixtsnabbt här på bloggen och satte jättepress på facken direkt. Utan oss hade detta inte hänt! Glöm nu inte bort att strejken gav enorm sammanhållning och sammanhållning är bra. Alla behöver inte älska varandra men vi kan enas mot arbetsgivaren när vi behöver.

Också tack alla andra som har stöttat oss och sympatiserat, skickat hälsningar, sympativarslat, delat ut flygblad, hållit torgmöten och manifestationer och så vidare.  Utan er hade det inte fått en sån genomslagskraft och blivit så gigantiskt!

Hört på stan är också att ”5 procents-regeln” redan blivit ett begrepp som börjat sprida sig över landet.

Om inget akut dyker upp kommer bloggen nu i dagarna sakta inaktiveras eftersom den bör hållas utanför övriga diskussioner. Det finns andra forum där allt sådant kan avhandlas. Bloggen bör minnas och användas som en bra och uppmuntrande plats för organisering, där vi samlas när det behövs. Nästa gång finns bloggen kvar, redo att återupplivas!

Tack alla!

/Öresundstågsbloggen

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Hej

 1. Pendlande lokförare skriver:

  Tack snälla underbara människa för att du startade upp den här bloggen!
  Utan dig hade världen varit betydligt sämre!

 2. Föraren i Mellansverige skriver:

  Ja denna blogg har gjort skillnad! BRA JOBBAT!

 3. Glad skriver:

  Varma hälsningar till alla som kämpat! Det är enormt inspirerande. Glöm aldrig bort att kampen fortsätter!

 4. Lkf M skriver:

  Stort tack för initiativet till bloggen! Den var startskottet till att mobilisera energi och leda ilskan till en gemensam kraft. Jag är inte säker på att det blivit lika bra utan den. Med anställda sprida över tre län och sju depåer så blev det här ett sätt att känna samhörighet. Vi har alla hjälpt till att stoppa Veolias cyniska personalpolitik.

 5. lokis1 skriver:

  Sanna ord! Starka är vi tillsammans! Skönt att gå in i midsommaren med segerns sötma och vetskapen att vår arbetsgivare fick pisk. Detta glömmer vi aldrig!

 6. Jonas skriver:

  Lyfter på hatten!
  Grymt bra jobbat!
  Med vänlig hälsning,
  Jonas, vanlig knegare o resenär

 7. Anonym skriver:

  Veolia har bara ett enda syfte med sitt engagemang i Öresundstrafiken. Det är att tjäna pengar.
  Samhällsnytta, personalvård, långsiktighet, humanism, ärlighet, vett och etikett har ingen plats när djävulen skall inkassera sina pengar.
  Vi på tågen jobbar med och för resenärerna och drar in dessa pengarna. Veolia jobbar för och med trafikhuvudmännen.
  Denna bloggen har tveklöst satt igång händelser som tillfälligt försvårat Veolias syften att tjäna så mycket som möjligt oavsett vilka lik som skall trampas på. På topp 10 bland Sveriges sämsta arbetsgivare svider inte när så mycket som när flödet till “Veoliakassan” sinar. Nya försök från Veolia kommer att komma så vakenhet och uppmärksamhet är nödvändiga egenskaper för framtiden.
  Arbetsvillkor måste vårdas och underhållas.

 8. Olof Frylöf skriver:

  Den här bloggen var ett strålande intiativ och gav oss 08:or på Pendeln all den info vi behövde för att mobilisera våra egna medlemmar. Visserligen så togs vi inte ut i strejk men vi var fullt beredda att gå ut på midsommarafton. Eran kamp är också våran kamp och om två år kan det vara vår tur att drabbas av Veoiliamodeller och annat elände.
  Bra kämpat!
  Olof Fryklöf, tågvärd på Stockholmståg

 9. fredrikknight skriver:

  Erat initiativ tvingade facket att agera och i slutändan kommer det göra skillnad för många timanställda i vår bransch och, förhoppningsvis, andra branscher framöver.
  Ni fick bollen i rullning och det är något ni ska vara stolta över. Det har varit inspirerande att se sådan sammanhållning, kampvilja och sådant engagemang dels här på bloggen men även ute på stationerna under strejkens gång.
  Tack!

 10. Anonym skriver:

  Tack för att du startade bloggen, tack för alla skratt och tårar 🙂

 11. conxxx skriver:

  Stort tack till den som startade bloggen. Strejken är över men jag tycker att bloggen skall leva vidare! Som en liten påminnelse till Veolia på att vi inte tar skit! Och som ett sätt att sprida information som vi annars inte kan sprida eftersom vi då riskerar att få sparken. Jag är säker på att Veolia kommer att hitta på mer skit så fort de får chansen. Helt säker är jag!

 12. Fjällvandraren skriver:

  Hej, och tack för ert engagemang som bidragit till att flytta fram positionerna för oss alla! Jag har skrivit om konflikten på min blogg, och där försökt lyfta fram lite om lärdomar som vi kan dra av strejken och upprinnelsen till den. Den här bloggen och aktiviteten som kommit till uttryck på den nämns. Läs gärna: http://fackligtpolitiskt.wordpress.com/2014/06/20/115/

 13. Vill nu! skriver:

  Tack du okände hjälte.

 14. littera69 skriver:

  Hjältar kommer i många former och skepnader, ibland från oväntat håll.

  Personligen hade jag mina misstankar om denna blogg. De drivande krafterna uttryckte sig med tydlighet som fiender till de etablerade fackförbunden och våra metoder.

  Informationen var stundtals felaktig och missvisande vilket ställde till problem för oss gentemot medlemmar som accepterade denna som facklig information.

  Eftersom bloggen vann sådan spridning att den stundtals var landets andra mest besökta (knuffade till och med ner Calle Bildt från listorna) så vann även de medverkandes kommentarer och inlägg bred spridning till allmänheten.

  Detta kan vara en av de saker som gjort att SEKO:s strejk haft sådant stöd, att ett forum som den här bloggen synliggjorde arbetstagarnas utsatta situation och hur dåligt folk egentligen mådde.

  .

  Eftersom en konflikt som strejk ligger långt ovanför klubbnivå så kan den här bloggen även ha hjälpt till med att sätta press på vårt förbund centralt som till slut valde att gå till laglig strejk.

  Resultatet kritiseras precis som förra året. I realiteten är det inget annat än en förkrossande seger lokalt. Den centrala lösningen med dyra timanställda kommer på sikt att omstrukturera hela den Svenska arbetsmarknaden. Den fackliga rörelsen har denna gång visat sin styrka och skapat ett rörelsemoment med enormt stor kraft, denna kraft kan komma att avgöra höstens val.

  I det sammanhanget vill jag att vi skickar ett tack till den person som lagt grunden, Jonas Pincini. Genom att acceptera avsteg i höstas lyckades han skjuta upp frågan med deltider på Veolia till ett senare läge där SEKO kunde säga upp branschavtalet och gå till strejk.

  .

  Jag kan inte längre kritisera de ”militanta” krafterna bakom bloggen så som jag gjort tidigare.

  Deras engagemang är välkommet även i vår stundtals stelbenta och ibland stofila organisation.

  Vill man förändra något skall man börja från insidan så jag inbjuder därför till medlemskap hos oss.

  Tony Gezelius
  Vice Ordförande
  SEKO Klubb Öresundståg

Kommentarsfältet är stängt.